tirsdag den 20. december 2011

Sjældne pingviner og albatrosser

Får, får og atter får
Kalenderen fortalte os, at det var fjerde søndag i advent, men det bar vores søndag nu ikke det traditionelle præg af. Svend var ganske vist ude for at jage kronvildt … men det var en jagt på det helt rigtige foto af en kronvildt-farm. Vi kørte igennem landbrugsland fra vest til øst i den sydlige ende af Sydøen. Her så vi får samlet i flokke med henblik på klipning, og kronvildt der lå i store flokke bag indhegningerne. Dyreflokkene var omkranset af bløde bakker med strålende gule gyvel. Det var et flot syn. Vi kom også igennem landbrugsland, som bød på mere opdyrket jord med afgrøder. På en hegnspæl så vi en ”Bush Hawk” (New Zealandsk Falk).
En lille kronvildt-farm

Vores mål for søndagsturen var byen ”Dunedin”, som er New Zealands ældste by, grundlagt i 1848 af skotske bosættere, og navnet betyder Edinburgh på gælisk (Edin on the Hill). Byen ligger smukt ud til Stillehavet ved halvøen ”Otago Peninsula”, og da man i 1860 fandt guld her, var Dunedin i en årrække landets kommercielle hovedstad. Landets første universitet blev bygget i Dunedin, og byen var også centrum for landets første uldspinderi og den første daglige avis.

Vi gav ikke prioritet til at se byen, men derimod til en udflugt på den med byen forbundne halvø, ”Otago Peninsula”, hvor vi mandag oplevede de sjældne guløjede pingviner samt verdens største albatrosser (Royal Albatross).

Vejnettet på Otago Peninsula er oprindelig lavet til smalle hestevogne. Vejene er blevet asfalteret, men ikke udvidet i bredden, så det er en udfordring at passere en anden camper på vejen! Til gengæld er der meget smukt på halvøen, og udsigten over Dunedins havneindsejling er fantastisk.

En ung guløjet pingvin hviler sig i solen
Ud af verdens 18 pingvinarter hører de guløjede pingviner til én af de mest sjældne. Det antages, at der maksimalt findes 2.000 og kun i New Zealand. På Maori hedder pingvinerne ”hoiho”, hvilket betyder ”støjende fugl”. Pingvinerne er støjende, når de afmærker territorium i forhold til artsfæller. De guløjede pingviner lever nemlig ikke socialt i flokke. De lever parvis i behørig afstand af andre par. McGrouther familien har på deres private farm (ca. 230 hektar med privat strand) etableret et reservat for de guløjede pingviner. Reservatet, kaldet ”Penguin Place”, har til formål at understøtte de guløjede pingviners overlevelsesmuligheder. Reservatet finansieres via betaling for guidede ture i reservatet. I reservatet stiller de redepladser til rådighed for pingvinerne, de har et lille ”hospital” for syge og sårede pingviner, de afskærmer pingvinerne fra fjender på landjorden (hunde, possum’er, og katte), og de overvåger og registrerer pingvinernes liv.
En guløjet pingvin med tvillinger

En travetur på 90 minutter med guide i reservatet er en spændende oplevelse. Via halvvejs underjordiske og camouflerede gangstier kommer man frem til camouflagebeklædte skure i klitterne, hvorfra man ubemærket og på tæt hold kan betragte de 56-78 cm høje og ca. 5 kg tunge pingviner, der på denne tid af året vogter deres ”chicks” (pingvinerne får typisk tvillinger). Desværre har antallet af ynglende pingviner været nedadgående de seneste tre år, hvilket primært skyldes mangel på føde i havet. I reservatet fodrer man ikke pingvinerne. Reservatet har 70 redepladser, men i år er der kun 10 ynglende par. Guiden var dog fortrøstningsfuld, da man havde oplevet en stigning i antallet af overlevende unger de seneste år, og dermed også en stigning af antallet af nye ”kærestepar”. Vi så flere af de unge pingviner, herunder nogle med mager. De unge pingviner (”juveniles”) adskiller sig fra de voksne pingviner ved, at de mangler det gule ”hovedbånd”.
Kekeno-sælen hviler sig også i solen

I reservatet så vi igen New Zealandske øre-sæler, men til forskel fra tidligere var vi nu på kun ca. 15 meters afstand af de prægtige dyr. Sælerne lå på stranden og i græsset og slappede af i solen efter en nat til søs. Sælerne er ikke en trussel for pingvinerne.

Royal Albatross "skudt" i høj fart
Fra de guløjede pingviners paradis kørte vi et par kilometer videre til halvøens spids, ”Taiaroa Head”, hvor ”Royal Albatros Centre” er beliggende. Dette er det eneste sted i verden, hvor verdens største havfugl, der måler 1,1 meter og har et vingefang på op til 3,3 meter, yngler på fastlandet. Omkring 20 par af de sjældne royal albatrosser kommer således hertil fra den anden ende af kloden (de kan flyve op til 110 km i timen) for at yngle, finde mager og øge bestanden med en enkelt unge hvert andet år.

Anskuelighedsundervisning for børn ... og voksne
Fra et udkigstårn kunne vi gennem et tykt glasvindue komme helt tæt på én af giganterne, der lå på rede med sin unge under sig. Vi fik også lejlighed til at se et par af de graciøse ”svæveflyvere” på kun ca. 30 meters afstand. Det er imponerende at se hvordan de store fugle dykker, drejer, vender og flyver til vejrs ved blot den letteste bevægelse af de store vinger. Ved centret så vi desuden fire mågekolonier på hver ca. 2.000 fugle og en koloni med skarv.

Udsigt over Oamaru
Mandag eftermiddag kørte vi nordpå til Oamaru, hvor vi var på en guidet aftentur, der inkluderede en byrundtur og to pingvinkolonier.

Guløjede pingvinpar pudser hinanden
Oamaru er hjertet i Waitiki distriktet (Waitiki er en stor flod, som blandt andet forsyner tre vandkraftværker). Fortidens rigdom (baseret på guldfund, uld og korn) afspejles i byens arkitektur i den victorianske stil. Her er de smukkeste kalkstenshuse, og byen har da også landets største samling af fredede bygninger. Endvidere bryster byens sig af at være det sted i verden, hvorfra man for første gang fragtede frosset mad oversøisk.

Guløjede pingviner på vej i land
De stejle skrænter, som pingvinerne forcerer
"Nu må det være nok"
Efter byrundturen besøgte vi en lille koloni på ca. 20 guløjede pingviner, der holder til ved stranden Bushy Beach. Her har Department of Conservation etableret gode stier og udsigtsplatforme, hvorfra man kan nyde dyrene uden at genere deres færden. Vi så 7 guløjede pingviner, heraf et kærestepar på få meters afstand. Vi imponeredes over, hvorledes de små dyr er i stand til at vralte over 50 meter op ad de ekstremt stejle skrænter ved stranden.

Lille blå pingvin
Dagens tredje højdepunkt var at se en koloni af verdens mindste pingviner, de et kilo tunge og ca. 40-45 cm høje, blå pingviner. I ”Oamaru Blue Penguin Colony”, der drives af Department of Conservation som et forskningsprojekt, bor og yngler de små blå pingviner i små huller tæt ved Oamarus havn i et gammelt stenbrud. Når tusmørket falder på, vralter de små pingviner i større og mindre flokke i land ved kolonien. Det er et herligt syn! Desværre er det ikke tilladt at fotografere. Forbuddet skyldes, at mange med digitalkameraer ikke kan finde ud af at undlade at bruge blitz. Blitzlys forårsager blindhed hos pingvinerne. Forbuddet synes at være på sin plads, når man kigger på, hvor svært folk i øvrigt har ved at forstå guidens utallige henstillinger om, at man skal være stille og forholde sig i ro, når de ca. 150 små blå pingviner svømmer i land, pudser sig på klippeskrænterne og vralter op til deres mager og chicks.

Hovedgaden i Oamaru
Tirsdag slappede vi lidt af og gik til centrum, hvor hovedgaden oprindelig blev dimensioneret efter oksekærrer. Her er der god plads til trafikken! Vi kiggede lidt nærmere på Oamarus historiske kvarter, ”Victorian Historic Precinct”, der i de gamle victorianske, højloftede kalkstenshuse byder på antikvitetsbutikker, pottemagere, spisesteder og en hollandsk bager. Endvidere besøgte vi det familieejede osteri, ”Whitestone Cheese”, der siden 1987 har produceret håndlavede kvalitetsoste. Deres milde og cremede blåskimmelost, ”Windsor Blue”, er en af New Zealands mest prisvindende, og kan varmt anbefales!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar