onsdag den 30. november 2011

Kiwiland og Rotorua


Kiwiplante - hun

Fra Tauranga kørte vi videre til Te Puke. ”The Bay of Plenty” fik sit navn af kaptajn Cook, og hans opfattelse viste sig at være berettiget både dengang og i dag. Det mest slående bevis på overflod i dag er måske en overdådighed af den ”lodne” kiwifrugt, som har gjort samfundet Te Puke til verdens ”hovedstad for kiwier”. Kiwien, som oprindelig gik under navnet ”kinesisk stikkelsbær”, blev indført fra Yangtse-dalen i Kina og trivedes bedst i det subtropiske klima i Bay of Plenty. Lige uden for Te Puke ligger frugtplantagen ”Kiwiland”.

Kiwiplante - han
I ”Kiwiland” fik vi en VIP-rundvisning. ”VIP” indbefattede, at vi var de eneste på kl. 13-rundvisningen i ”kiwi-tog”, og at vi fik en meget personlig snak med rundviseren, der viste sig at være plantageejeren, Simon. Da Simon fortæller, at der i området fortsat er tale om små familieplantager, spørger Svend, om der er en udvikling på vej i retning af konsolidering af industrien, svarer Simon; ”Nej, og det håber jeg sandelig heller ikke!” Hermed ramte Svend tilsyneladende et følsomt punkt for Simon, idet spørgsmålet foranledigede Simon til at indlede en større politisk udredning for sine synspunkter. Det fik vi en meget berigende snak ud af med en ”rigtig” kiwi, der dyrker kiwifrugter (for os at se må den rette betegnelse for ”kiwifrugter” være ”kiwidruer”, når man betragter frugtens dyrkning og indmad).

Kiwifrugt - guld
For at få frugt må der findes han- og hun-planter. De fleste frugtavlere har i dag 1 han-plante på 4 hun-planter (tidligere forholdet 1:7). Kun hun-planterne bærer frugt. I ”Kiwiland” dyrkes både grøn- og guld-kiwi. Simon oplyste i øvrigt, at man i Te Puke området beskæftiger ca. 20.000 uprofessionelle frugtplukkere (bl.a. backpackers) i høstsæsonen (april-maj) og efterfølgende ca. 2.000 professionelle plantebeskærere. Ifølge Simon står New Zealand i dag for en global markedsandel på 80%. Ifølge sammenslutningen af de ca. 2.700 New Zealandske kiwifrugtavlere, Zespri Group, produceres der i dag på New Zealand årligt ca. 400.000 tons kiwifrugt, hvoraf ca. 93% eksporteres. Heraf kommer ca. 80% fra området ved Bay of Plenty. Den store udfordring for de New Zealandske kiwifrugtavlere er den stigende konkurrence fra især Kina, hvor frugten oprindelig kom fra.

Blue Lake
Fra ”Kiwiland” kørte vi videre ned i det centrale Nordland til Rotorua. Rotorua ligger i en vulkansk kløft, som strækker sig 200 km fra øen White Island uden for kysten i Bay of Plenty til søen Lake Taupo og vulkanerne i Tongariro National Park. Duften af svovl er i Rotorua ganske forfærdelig (”duften” siges at være værre om sommeren), så vi kørte uden for byen til søen Tikitapu, som også kaldes ”den blå sø”. Det er virkelig ”ude hvor kragerne vender” – camperplads-far kan levere nødtørftige forsyninger. Tikitapu er en fantastisk flot blå sø, hvorpå ”legedrengene” ved aftenstid morer sig på jetski og vandski, i kajak m.v.

På camperpladsen ved søbredden tilberedte vi dejlig fiskesuppe af red cod filet (minder om mørksej), snapper filet (minder om havaborre) og prawns (store rejer) samt nudler. Uhm! Hertil fik vi kiwi-vin fra ”Kiwiland” – kiwifrugten er bedre end kiwi-vinen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar